Pszenżyto ozime

Pszenżyto ozime jest przede wszystkim zbożem pastewnym o małym wykorzystaniu do wypieku chleba.

Niewątpliwymi zaletami pszenżyta ozimego jest wysoki potencjał plonowania a także duża wartość paszowa - zbliżona do pszenicy i jęczmienia. Dodatkowym atutem są małe wymagania glebowe tego rodzaju zboża oraz suma sumarum niski koszt produkcji.

Najnowsze odmiany tego zboża wykazują postęp w zakresie plenności i zdrowotności.

Pszenżyto ozime ROTONDO

           TYP ODMIANY:

  • Odmiana pastewna

  • Hodowca: Hodowla Roślin DANKO

  • Rejestracja: Polska 2014

  • Nagrodzona Złotym Medalem MTP Polagra-Premiery 2016

     

    CHARAKTERYSTYKA ODMIANY:

  • ROTONDO wyróżnia się rekordowym i stabilnym poziomem plonowania na terenie całej Polski

  • Numer 1 pod względem plonowania wśród zrejestrowanych odmian pszenżyta ozimego (Źródło COBORU, Lista Opisowa Odmian 2015, plon z doświadczeń 2012-2014).

  • Odmiana o pięknym i grubym ziarnie w typie pszennym, o wysokiej zawartości białka

  • Bardzo dobra mrozoodporność pozwala na uprawę na terenie całego kraju

  • Odmiana krótko słoma o dobrej sztywności

  • Posiada dobrą zdrowotność. Jednak w przypadku intensywnej technologii uprawy zaleca się stosowanie dwóch zabiegów ochrony fungicydowej.

  • Charakterystyczną cechą ROTONDO jest nadzwyczajna krzewistość, co sprawia, że zalecana jest stosowanie niskich norm wysiewu co znacznie obniża koszt zakupu nasion kwalifikowanych

     

    PROFIL AGRONOMICZNY*:

  • Termin kłoszenia – średni

  • Termin dojrzewania – średni

  • Wysokość roślin – krótkie – 99 cm

     

    ODPORNOŚĆ NA CHOROBY (w skali 9-stopniowej)*:

  • Pleśń śniegowa – 8,3

  • Choroby podstawy źdźbła – 7,9

  • Fuzarioza kłosa – 7,6

  • Septorioza plew – 7,6

  • Septorioza liści – 6,1

  • Rynchosporioza – 7,4

  • Rdza brunatna – 7,8

  • Mączniak prawdziwy – 7,8

     

    ZIMOTRWAŁOŚĆ (w skali 9-stopniowej)*:

  • Bardzo wysoka: 5,5

     

    SKŁADOWE PLONU I JEGO JAKOŚĆ*:

  • Plon ziarna, poziom a1: 110 % wzorca – 84,15 dt/ha

  • Plon ziarna, poziom a2: 107% wzorca – 95,87 dt/ha

  • MTZ: bardzo wysoka: 44,2 g

  • Porastanie ziarna: 4,0

  • Parametry jakościowe ziarna (w skali 9-stopniowej):

    - Liczba opadania:                  5

    - Zawartość białka:                3

    - zawartość cukrów ogółem: 70,3 % s. m.

     

    * - źródło: COBORU, Lista Opisowa Odmian 2015

     

    WYMAGANIA GLEBOWE:

  • Średnie do dobrych

     

    ZALECANA NORMA WYSIEWU:

  • Optymalny termin siewu: 250-330 kiełkujących ziaren/m2 (ca.130-150 kg/ha)

  • W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%

  • W przypadku opóźnionego siewu normę wysiewu należy zwiększyć o 10%

     

    SILNE STRONY ODMIANY:

  • Rekordowe i stabilne plonowanie na terenie całej Polski

  • Piękne, grube ziarno, o wysokiej zawartości białka

  • Bardzo dobra mrozoodporność

  • Bardzo dobra zdolność krzewienia

     

Wróć