Kukurydza

KUKURYDZA to roślina z rodziny wiechlinowatych , która jest zbożem uprawianym na wielką skalę w wielu rejonach świata. W większości krajów większość jej zbiorów przeznacza się na produkcję paszy dla zwierząt.

Kukurydza jest obok pszenicy jedną z najczęściej uprawianych roślin, której uprawa w sposób znaczący wzrosła w ostatnich latach zarówno na terenie Polski jak i całej Europy. W jej uprawie wyodrębnia się 3 podstawowe kierunki użytkowania: na ziarno, kiszonkę oraz biogaz. W odpowiednim doborze odmiany na konkretne stanowiska bierze się pod uwagę następujące aspekty: wczesność, plenność, wymagania glebowe oraz jej odporność na choroby i szkodniki.

Kukurydza BAOBI CS

Rzadko posiać – grubo zebrać!

TYP ODMIANY:

  • FAO: 250 - 260
  • Przeznaczenie: ziarno / kiszonka

WŁAŚCIWOŚCI ODMIANY:

  • Wysokie, bogato ulistnione rośliny z przeznaczeniem na jakościową kiszonkę o bardzo dobrej strawności oraz do produkcji biogazu
  • Rośliny o mocnej budowie i dobrej tolerancji na wyleganie 
  • Widoczny efekt stay-green wydłuża optymalny okres zbioru na kiszonkę 
  • Wysoki udział kolb w ogólnej masie kiszonki zapewnia dokosnałe wartości żywieniowe 

ZALECENIA UPRAWOWE:

  • od 75 000 szt./ha
  • do 95 000 szt./ha
  • odmiana polecana do uprawy na wszystkich kompleksach glebowych 

Wróć