Kukurydza

KUKURYDZA to roślina z rodziny wiechlinowatych , która jest zbożem uprawianym na wielką skalę w wielu rejonach świata. W większości krajów większość jej zbiorów przeznacza się na produkcję paszy dla zwierząt.

Kukurydza jest obok pszenicy jedną z najczęściej uprawianych roślin, której uprawa w sposób znaczący wzrosła w ostatnich latach zarówno na terenie Polski jak i całej Europy. W jej uprawie wyodrębnia się 3 podstawowe kierunki użytkowania: na ziarno, kiszonkę oraz biogaz. W odpowiednim doborze odmiany na konkretne stanowiska bierze się pod uwagę następujące aspekty: wczesność, plenność, wymagania glebowe oraz jej odporność na choroby i szkodniki.

Kukurydza KISSMI CS

Energetyczna moc!

TYP ODMIANY:

  • FAO: 250-260
  • Typ ziarna: FLINT-DENT
  • Hodowca: CAUSSADE SEMENCES
  •  

CHARAKTERYSTYKA ODMIANY:

  • Mieszaniec trójliniowy (TC)
  • Rośliny wysokie, bogato ulistnione

OPIS ODMIANY:

  • Typowa odmiana kiszonkowa o charakterystycznej mocnej budowie, tworząca dużą masę zieloną.
  • Szybki start wiosenny i wysoka tolerancja na choroby. 
  • Wysoka zawartość skrobii oraz bardzo dobra strawność liści i łodyg pozwala uzyskać doskonałą jakościową kiosznkę. 
  • Rośliny o przedłużonej zieloności liści (efekt stay green), co stwarza możliwość wydłużenia daty zbioru.
  • Odmiana stabilna w plonowaniu z tolerancją na niesprzyjające warunki środowiska. 
  • Wysokie uzyski świeżej i suchej masy z ha w połączeniu z dobrą jakością kiszonki prredysponują odmianę do żywienia zarówno bydła mlecznego jak i opasowego. 

WYMAGANIA GLEBOWE:

  • Odmiana o średnich wymaganiach glebowych, udaje się na wszystkich typach gleb utrzymanych w dobrej kulturze rolnej. 

ZALECANA OBSADA:

  • od 78 000 szt./ha
  • do 92 000 szt./ha

Wróć